Dataspel

Snälla online-spel

Inte snällt med WoW & DoD

Varenda människa har förmodligen hört talas om det enormt populära online-spelet World of Warcraft. Det kanske inte är så värst våldsamt kan man tycka. Hundra tusentals barn och ungdomar loggar in varje dag för att spela en orch eller en svartalv i den Azeroth. Det kan ju inte vara så farligt spel om våra unga spelar det. Men om man tittar på vad karaktärerna i spelet gör på sina uppdrag förstår man att det är ganska våldsamt. De slaktar förvisso ofta djur och drakar men budskapet är ju i alla fall våldsförhärligande.

Call of Duty och deras omåttligt omtyckta online shooter-serie Modern Warfare är ofrånkomligt våldsam. Man leker ju krig på nätet. Det som gör spelet värre i det här hänseendet är att det är så likt verkligheten. Inte när det kommer till antal liv man har. Det lär människor att sikta och skjuta varandra. Men vad människor glömmer är att det fortfarande inte är våldsamt att utföra själva spelandet. Det är lika säkert för hälsan att spela blackjack online som att lira Counter Strike.

Snälla spel på nätet

Tja, bara för att det finns en massa våldsamma spel säger inte det att det saknas lir utan våld. Många strategispel och idrottsspel tar stor plats på nätet. Ett av redaktionens mest spelade online-spel är faktiskt ett spel utan vapen. Om man inte räknar flygande sköldpaddskal. Mario Kart är inte ett datorspel ens och ändå är det en online-favorit för många. Spelet spelas på Nintendo wii som kopplas upp mot internet och så kan man möta alla andra med samma spel.